Вести

cit
април 15, 2023

Workshop: “AI and HPC, next generation research and industry drivers”

04.05.2023, Hotel Montana – Krushevo, North Macedonia CiiT 2023 – 20th International Conference on Informatics and Information Technologies finki.ukim.mk Abstract: The EuroCC2 project is organizing a workshop to introduce participants …

Pitch.Match.Grow.
март 16, 2023

Се одржа конференција Pitch.Match.Grow vol. 2 насочена кон поддршка за интернационален настап на домашните стартапи

Во организација на PwC, изминативе два дена 15 и 16 март во Скопје се одржа второто издание на конференцијата Pitch.Match.Grow vol. 2 која на едно место ги собра сите релевантни …

Акцелератор-3
март 14, 2023

Промоцијата на постигнувањата на Акцелераторот УКИМ во изминативе четири години – Галерија

Акцелератор УКИМ: Постојана поддршка на иновациите во свет на промени 13.03.2023 – Пред повеќе од 100 гости и претставници од академијата, стартапите, компаниите и инвеститорите, промоцијата на постигнувањата на Акцелераторот …

Artificial Intelligence_2
јануари 12, 2023

Бесплатен Курс – „Користење на HPC за фузија и анализа на големи податоци од различен тип“

„Користење на HPC за фузија и анализа на големи податоци од различен тип“ е бесплатен курс од серијалот „HPC курсеви за самостојно учење“, изработени во рамки на европскиот проект EuroCC. …

279462595_991792508439185_5704726246554432775_n
мај 3, 2022

Бесплатен Курс – „Користење на HPC за фузија и анализа на големи податоци од различен тип“

„Користење на HPC за фузија и анализа на големи податоци од различен тип“ е бесплатен курс од серијалот „HPC курсеви за самостојно учење“, изработени во рамки на европскиот проект EuroCC. …

279160399_984511225833980_2697918043878759101_n
април 27, 2022

Бесплатен Курс – „Python за обработка на големи податоци“

Со курсот „Python за обработка на големи податоци“ ќе се запознаете со екосистемот на програмскиот јазикот Python составен од надворешни библиотеки за обработка на големи податоци и нивна визуализација. Станува …

279426276_985257262426043_7973657254669900899_n
април 27, 2022

Бесплатен курс – „Длабоко учење со TensorFlow и PyТorch“

Со курсот „Длабоко учење со TensorFlow и PyТorch“ ќе научите да креирате основни модели на невронски мрежи, како LSTM, GRU, CNN како и да се запознаете со основните начини на …

279208993_985257539092682_3970269682268034791_n
април 19, 2022

Бесплатен Курс – „Вовед во пресметување со високи перформанси“

Ве покануваме да го започнете следењето на бесплатните курсеви со „Вовед во пресметување со високи перформанси“. Целта на овој курс е слушателите постепено да се запознаат со концептите на пресметувањето …

279875674_994316821520087_6389960337416027307_n
април 14, 2022

HPC Курсеви за самостојно учење

Во рамки на EuroCC проектот кој има за цел поддршка и зголемување на националните компетенции за Процесирање со високи перформанси (HPC), на способностите за анализа на податоци со високи перформанси …

pexels-thisisengineering-3861969
февруари 26, 2022

Видео: Воведен тренинг за High Performnce Computing

Воведен тренинг за High Performnce Computing , кој се одржа од 15 до 17 февруари 2021 година на настанот за обука за почетници на националниот центар за компетентност CaSToRC, во …