Вести

279462595_991792508439185_5704726246554432775_n
мај 3, 2022

Бесплатен Курс – „Користење на HPC за фузија и анализа на големи податоци од различен тип“

„Користење на HPC за фузија и анализа на големи податоци од различен тип“ е бесплатен курс од серијалот „HPC курсеви за самостојно учење“, изработени во рамки на европскиот проект EuroCC. …

279160399_984511225833980_2697918043878759101_n
април 27, 2022

Бесплатен Курс – „Python за обработка на големи податоци“

Со курсот „Python за обработка на големи податоци“ ќе се запознаете со екосистемот на програмскиот јазикот Python составен од надворешни библиотеки за обработка на големи податоци и нивна визуализација. Станува …

279426276_985257262426043_7973657254669900899_n
април 27, 2022

Бесплатен курс – „Длабоко учење со TensorFlow и PyТorch“

Со курсот „Длабоко учење со TensorFlow и PyТorch“ ќе научите да креирате основни модели на невронски мрежи, како LSTM, GRU, CNN како и да се запознаете со основните начини на …

279208993_985257539092682_3970269682268034791_n
април 19, 2022

Бесплатен Курс – „Вовед во пресметување со високи перформанси“

Ве покануваме да го започнете следењето на бесплатните курсеви со „Вовед во пресметување со високи перформанси“. Целта на овој курс е слушателите постепено да се запознаат со концептите на пресметувањето …

279875674_994316821520087_6389960337416027307_n
април 14, 2022

HPC Курсеви за самостојно учење

Во рамки на EuroCC проектот кој има за цел поддршка и зголемување на националните компетенции за Процесирање со високи перформанси (HPC), на способностите за анализа на податоци со високи перформанси …

pexels-thisisengineering-3861969
февруари 26, 2022

Видео: Воведен тренинг за High Performnce Computing

Воведен тренинг за High Performnce Computing , кој се одржа од 15 до 17 февруари 2021 година на настанот за обука за почетници на националниот центар за компетентност CaSToRC, во …

ПОБЕДНИЦИТЕ НА ХАКАТОНОТ „ПАМЕТНО СО ПОДАТОЦИ“
февруари 24, 2022

ПОБЕДНИЦИ НА ХАКАТОНОТ „ПАМЕТНО СО ПОДАТОЦИ“

Со големо задоволство ве информираме за ПОБЕДНИЦИТЕ НА ХАКАТОНОТ „ПАМЕТНО СО ПОДАТОЦИ“ во организација на Националниот центар HPC.mk. Најуспешните решенија беа изготвени од студенти од 3та и 4та година при Факултетот …

csm_Alps_page_675f9f8307
септември 16, 2021

WORLD’S MOST POWERFUL AI-CAPABLE SUPERCOMPUTER at NCC Switzerland

10. May 2021 “Alps” system to advance research across climate, physics, life sciences with 7x more powerful AI capabilities than current world-leading system for AI on MLPerf. The Swiss National …

Vega-1140x488
септември 16, 2021

New System at NCC Slovenia

14. April 2021 HPC Vega, the first of the EuroHPC systems, has passed the technical acceptance phase and been unveiled to the public. Hosted at the Institute of Information Science …

inauguration-supercomputer-meluxina
септември 16, 2021

Inauguration of Luxembourg’s first supercomputer MeluXina!

22. June 2021 The high-level digital launch ceremony of MeluXina, Luxembourg’s first supercomputer hosted in a green Data Center of LuxConnect, took place on June 7th at 14:30 in Bissen. …