alexandre-pellaes-6vAjp0pscX0-unsplash

Практична примена на процесирањето со високи перформанси, обработката на податоци со високи перформанси и вештачка интелигенцја

About The Event

Online: Teams

ПОКАНА ЗА УЧЕСТВО НА НАЦИОНАЛНА ТРЕНИНГ РАБОТИЛНИЦА

Почитувани,

Ни претставува особена чест да Ве поканиме на националната тренинг работилница со наслов “Практична примена на процесирањето со високи перформанси (HPC), обработката на податоци со високи перформанси (HPDA) и вештачка интелигенција (AI)”, поддржана од проектот EuroCC, која ќе се одржи како сателитски настан во рамките на конференцијата ICT Innovations 2021 (http://www.ictinnovations.org).

Основна цел на EuroCC проектот е да обезбеди широко портфолио на услуги во насока на поддршка и зголемување на националните компетенции за HPC, HPDA и AI, како и зголемување на употребата на овие технологии во различни области од работењето на компаниите. Партнери во имплементацијата на EuroCC проектот се ФИНКИ при УКИМ, Инфините Солутионс и New Mans Business Accelerator.

На работилницата ќе бидат претставени 16 одделни теми, како поедноставен приказ на курсевите кои се во финална фаза на објавување на платформата за учење (learn.HPC.mk) и кои ќе бидат достапни за пошироката јавност почнувајќи од октомври 2021 година.

Во продолжение е агендата со темите кои ќе бидат презентирани на работилницата, како и предавачите за секоја од нив со соодветен временски распоред. Предавањата ќе бидат на македонски јазик. Работилницата ќе биде бесплатна и отворена за поширока публика. Термините за одржување на работилницата се 29.09.2021 од 9:00 – 11:00 и од 13:00 – 15:00 и 30.09.2021 од 9:00 – 11:00 часот и од 13:00 – 15:00 часот. Во секој временски слот ќе има по 4 презентации.

Агенда:

Датум: 29.09.2021Линк за регистрација: https://teams.microsoft.com/registration/
Време на одржување09:00 – 11:00
ПредавачТема
Дејан СпасовHPC кластер на Amazon Web Services (AWS).
Димитар КитановскиПрактичен пример -Изработка на основна програма во Apache Hadoop
Марјан ГушевНапредни програмски модели
Магдалена КостовскаУпотреба на MPI колективни рутини
Време на одржување13:00 – 15:00
ПредавачТема
Јана КузмановаМашинско учење во Python и податочни множества за AAL.
Мирослав МирчевРекурентни невронски мрежи со Tensorflow/PyTorch
Андреја НаумоскиРегресиска и класификациска анализа со Scala
Драган НакевскиКонфигурирање на ROS за мулти-роботски систем во ХПЦ
Датум: 30.09.2021Линк за регистрација: https://teams.microsoft.com/registration
Време на одржување09:00 – 11:00
ПредавачТема
Јована ДобреваOбработка на медицински податоци со NLP алатки
Ѓорѓи НовескиМетодологија за креирање на интелигентен систем за препорака на хиперпараметри во Длабоко учење воден од податоци.
Ѓорѓи Маџаров Стефан АндоновСтатистичка анализа на потоци од податоци во реално време со помош на Apache Flink
Владимир ЗдравескиGPGPU операции со матрици
Време на одржување13:00 – 15:00
ПредавачТема
Јована ДобреваПаралелизација во R при статистичка анализа на податоци
Соња Гиевска Мартина ТошевскаПримена на трансфер на знаење во машинска визија
Војдан ЌорвезироскиДистрибуирана анализа на податоци со Kubeflow и Jupyter
Јана КузмановаМашинско учење и интероперабилност за финансискиот сектор

Линк за учество:

За следење на настанот потребно е да се регистрирате. По успешната регистрација ќе ги добиете деталите за поврзување како и покана за во вашиот календар. Регистрацијата треба да се направи посебно за двата дена.

Линкови за регистрација:

29.09.2021

https://teams.microsoft.com/registration

30.09.2021

https://teams.microsoft.com/registration

Leave your thought here

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *